Puštanje u pogon i održavanje bazena

Niže navedeni postupci i informacije vrijede samo za bazene proizvedene u našoj tvrtci, a  kod drugih proizvođača se mogu neki tehnički detalji razlikovati.

Filtracija sa kvarcnim pijeskom

Je osnovni i neophodan element bazena, te je uvijek određena kapacitetom i hidraulikom za vaš konkretni bazen. Minimalni kapacitet pijeska je 60 kg.

Vrijeme rada filtracije

U opterećenom dijelu sezone minimalno 5 sati dnevno, u ostalom dijelu sezone ne bi smjelo vrijeme rada  filtriranja biti kraće od 3,5 sati dnevno. Uvijek je bolji jedan vremenski interval rada, nego da je podijeljen na više kraćih vremenskih intervala dnevno. Filtracija neka radi samo u vrijeme kada je bazen u mirovanju – filtriranje kod istodobnog kupanja osoba u bazenu nije učinkovito.

Ispiranje filtra

Filtar ispirite redovito i često, tako čete izbjeći smanjivanje efikasnosti filtriranja i potrebnu izmjenu pijeska. Dobro održavan filtracijski pijesak ima vijek minimalno 8 godina. Detaljan postupak za pranje filtra pronaći čete u svojim uputama za održavanje bazena.

Čišćenje bazena usisavanjem

Bez te radnje neće proći funkcioniranje ni jednog bazena, a ponajprije vanjskih bazena koji zahtijevaju redovito usisavanje dna. Iznimka je potpuno automatski usisavač  koji ima svoj vlastiti pogon filtracije. Većina usisavača je spojena na filtracijski sistem bazena i radi pomoću crpke filtra.

Napomena: svi bazeni proizvedeni u našoj tvrtci imaju kapacitiran sistem filtracije s obzirom na korištenje bilo koje vrste usisavača.

Usisavač ima slabi učinak (snagu), ne usisava nečistoće ili se ne miče po dnu:

Ručni ili poluautomatski usisavač

 • prekontrolirajte da nije odzračena cijev usisavača – struji kroz crpku voda?
 • Prekontrolirajte ispravno spajanje crijeva usisavača – jesu li svi ostali otvori sustava filtracije zatvoreni? – podni usis bazena, drugi skimer?
 • Prekontrolirajte da nije začepljen otvor usisavača – vrećicom, dječjom igračkom i sl.

Prekontrolirajte stanje filter ispune – možda je  opterećen nečistoćama.

Automatski usisavač

 • U slučaju problema prekontrolirajte da li je pravilno umetnuta filter vrećica i dali je čista, te provjerite dovod električne energije.
 • U ostalim slučajevima zovite servisera.

Detaljan postupak usisavanja bazena pronaći ćete u svojim uputama o održavanju bazena .

Napomena: Kod usisavanja veoma velikih nečistoća npr.: kod otvaranja sezone ili kod prvog puštanja u pogon nakon ugradnje bazena preporučamo kod ručnih i poluautomatskih usisavača usisavati nečistoće pravo u kanalizaciju, NE u filter, korištenje potpuno automatskog usisavača u tu svrhu nije prikladno.

Čišćenje bazena

Polipropilenski bazeni i bazeni s folijom iznimno su otporni na djelovanje kemikalija potrebnih za održavanje kvalitete vode, a isto tako su otporni i na djelovanje svih kemikalija industrijskih i kućnih kojima čistimo nečistoće sa stijena bazena (kamenac alge i sl.). obzirom na specifičan sastav onečišćenja stijena i dna bazena preporučamo korištenje specijalnih sredstava za čišćenje bazena – čišćenje će biti lakše i postići ćete bolji učinak čišćenja. Za primjenu sredstava treba koristiti uobičajena pomagala za čišćenje.

Napomena: naša tvrtka nudi široku paletu proizvoda za čišćenja bazena te vam na zahtjev nudimo i čišćenje bazena.

Na što treba obraćati pažnju: Nikada ne koristiti abrazivna sredstva za čišćenje i nikakva mehanička pomagala za čišćenje koja bi mogla oštetiti površinu stijena bazena.

Savjeti za kvalitetnu vodu u bazenu

Kvalitetan pješčani filtar će vam osigurati čišćenje mehaničkih nečistoća iz bazenske vode, za idealnu vodu to je samo „pola posla“ te je također potrebno osigurati kemijske parametre vode. Upravo loš kemijski sastav vode je uzrok većine problema s vodom u bazenu. Za optimalnu kvalitetu vode u bazenu potrebno se je pridržavati slijedećih pravila:

 • Vrijednost PH vode uvijek držati između 7,2 – 7,6
 • Imati u vodi dovoljnu količinu dezinfekcijskog sredstva, u slučaju sredstva koje se najviše koristi – klora u koncentraciji između 0,4-0,8 mg/l
 • Filtrirati pješčani filtar prema preporukama proizvođača

Savjet: čim imate veću temperaturu vode u bazenu tim je veća potreba za kemikalijama potrebnih za održavanja potrebne kvalitete vode.

Najčešći problemi:

 • Na nekim mjestima u bazenu se pojavljuju tamno obojena mjesta – rješenje: prekontrolirati vrijednost pH i dezinfekcijskog sredstva te za brže rješenje koristiti namjensko sredstvo protiv algi ili bazen kratkoročno šok klorirajti
 • Na stijenama i dnu bazena se stvara sklizak/ljepljiv većinom bezbojni sloj – rješenje: prekontrolirajte vrijednost pH i dezinfekcijskog sredstva, te kratkoročno šok klorirajte bazen.
 • Na stijenama se stvara grubi sloj – rješenje: potrebno je koristiti sredstvo za snižavanje tvrdoće vode
 • Voda u bazenu je mutna/mliječna – rješenje: upotrijebite flokulant ili sredstvo za bistrenje vode.
 • Voda ima jaki miris po kloru – rješenje: temeljito isperite filtarski pijesak (ispunu filtra) i izmijenite dio vode u bazenu.

Problematika kemije u bazenskoj vodi je vrlo složena i ne može se opisati u tekstu tog karaktera, tako da ako imate bilo kakve sumnje ili nejasnoće oko pravilnog održavanja kvalitete vode u bazenu ne ustručavajte se kontaktirati naše djelatnike.

 

Pošaljite nam upit za izradu bazenaPlaner bazena